Vuonna 2003 perustettu Teräsbetoni on rohkeasti kunnianhimoinen suomalainen heavy metal -yhtye, jolla on omaleimainen eeppinen tyyli ja vaikuttava seuraajakunta. Yhtyeen jäsenet – J. Ahola (laulu ja basso), A. Järvinen (kitara ja laulu), V. Rantanen (kitara) ja J. Kuokkanen (rummut) – käyvät taisteluitaan (toteuttavat live-esiintymisiä) vaikuttavalla innolla, nahkaan pukeutuneina, rinta paljaana. Poikien lavalla esittämät visuaaliset mielikuvat voimasta, vallasta ja veljeydestä välittyvät heidän laulujensa sanoitusten sankarilliseen sisältöön ja heidän musiikkinsa dynaamiseen tyyliin.
Yli seitsemän vuotta kestäneen, upeiden saavutusten täyttämän huikean matkan jälkeen bändi päätti pitää määrittelemättömän tauon, joka keskeytettiin vain soittaakseen keikan 10-vuotisjuhlansa kunniaksi.
DEBYYTTIALBUMI “METALLITOTUUS” MYY PLATINAA.
J. tapasi A. Järvisen ja V. Rantasen opiskeluaikanaan yliopistossa. Kavereiden ollessa ulkona oluita nauttimassa, he alkoivat puhua musiikista ja keksivät perustaa bändin, joka laulaisi aitoa heavy metal -musiikkia rohkeasti suomeksi. J. Kuokkanen liittyi riveihin rumpaliksi. Rantanen keksi nimen Teräsbetoni, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa Teräsbetonia.
Kesällä 2003 kaverit kokosivat nopeasti bändille internetsivut demobiiseineen: Teräsbetoni, Teräksen Varjo (The Shadow Of Steel) ja Maljanne Nostakaa (Raise Your Chalice). Ei kestänyt kauaa, kun bändi herätti yleisön kiinnostuksen, ja hetkessä Teräsbetonin sivustolla kävi tuhansia ja pian satojatuhansia vierailuja. Teräsbetoni herätti eri levy-yhtiöiden huomion ja vuonna 2004 Warner Music Finlandin Osku Ketola teki bändille levytyssopimuksen.
Teräsbetoni meni studioon loppuvuodesta 2004 nauhoittamaan ensimmäisen singlensä Taivas Lyö Tulta, joka julkaistiin helmikuussa 2005 ja nousi heti Suomen singlelistan kärkeen. Metallitotuus -albumin äänitykset alkoivat alkuvuodesta 2005 Lappeenrannassa Astia Studiolla omistaja/tuottaja Anssi Kippon kanssa ja se julkaistiin kevään aikana. Albumi nousi julkaisunsa yhteydessä Suomen albumilistan kakkoseksi ja pysyi listalla 29 viikkoa!
Kakkossingle Orjatar (Slave Mistress) on tänäkin päivänä erityisen suosittu Teräsbetonin naisyleisön keskuudessa! Albumin kolmas ja neljäs single olivat Metallisydän (Heart Of Metal) ja Vahva Kuin Metalli (Strong As Metal).
Metallitotuus myi platinaa ja palkittiin Emma-palkinnoissa (suomalainen vastine Grammylle) “Vuoden metallialbumina”. Albumin menestystä seurasivat upeat keikat kesän festivaalikaudella ja laaja live-esityskiertue. Yhtye vieraili myös Wacken Open Air -festivaaleilla Saksassa samana vuonna.
JATKO-OSA: “VAADIMME METALLIA”
Teräsbetonin esikoisalbumin menestys vaati yhtyeeltä uutta musiikkia, ja alkuvuodesta 2006 yhtye siirtyi studioon tuottaja Hiili Hiilesmaan (HIM, Apocalyptica, Lordi, The 69 Eyes jne.) kanssa nauhoittamaan toista albumiaan Vaadimme metallia. Uuden albumin kappaleet olivat hieman kunnianhimoisempia ensimmäiseen albumiin verrattuna, ja melodialinjat ja laulurakenteet, monimutkaisempia. Tämä albumi koostui rokkaavammasta materiaalista kappaleilla kuten Varmaan Kuolemaan (Impending Death ), Sotureille (Warriors’ Song) ja Saalistaja (Predator); eeppisestä materiaalista kuten toinen ja kolmas single Kuninkaat (The Kings) ja Kirotut (Under The Curse); ja hymnimäisestä materiaalista kuten Aika On (The Time Is At Hand).
Ensimmäinen single, Älä Mene Metsään (Stay Out Of The Forest), herätti joidenkin fanien keskuudessa hieman mielipahaa, koska se poikkesi omaksutusta tyylistä. Ajan myötä fanit ihastuivat kappaleeseen, mutta ensin he halusivat kuulla lisää heille tuttua musiikkia. Toinen ja kolmas single, Vaadimme Metallia ja Viimeinen Tuoppi, vastasivat yleisön odotuksia.
Vaadimme Metallia julkaistiin keväällä 2006, se nousi Suomen albumilistan kakkoseksi ja vaikka julkaisupäivänään jäi vain niukasti kultalevyrajan rikkomisesta myynneissä, jatkoi se nopeasti kultalevyksi. Teräsbetoni keikkaili Suomessa lähes koko vuoden, asettaen tavoitteekseen vierailla heille uusissa kaupungeissa ja tapahtumissa.
“MYRSKYNTUOJA” AMPUI SUORAAN YKKÖSEKSI!
Vuosi 2007 oli Teräsbetonille hiljaisempi. Bändi keikkaili normaalisti, vieraili klubeilla, baareissa ja festivaaleilla, mutta studioon he eivät halunneet mennä sinä vuonna. Heidän tavoitteenaan oli kirjoittaa uusia kappaleita ilman kiirettä, ja J. sävelsi kappaleet kuten Missä Miehet Ratsastaa, Huominen Tulla Jo Saa, Teräksen Taakka, Myrskynsuoja, Painajainen ja Orjakaleeri.
Vuosi 2008 alkoi Teräsbetonin kannalta miellyttävästi, kun yhtye siirtyi studioon jo tutuksi tulleen tuottaja Hiili Hiilesmaan kanssa kolmatta albumiaan Myrskyntuoja (Stormbringer) varten. Tällä kertaa bändi halusi tehdä levyn, jossa olisi enemmän rockia ja asennetta. Koska monet aiempien albumien kappaleet olivat olleet mahtipontisia ja sankarillisia, kaverit kokivat, että hieman erilainen lähestymistapa tekisi hyvää sekä yleisölle että bändille itselleen. Niinpä syntyi Myrskyntuoja; nopeampi ja raivokkaampi albumi kuin koskaan aiemmin! Albumilta jätettiin pois paljon biisejä – esimerkiksi nimikkokappale Myrskyntuoja – koska hyvää materiaalia oli vain niin paljon, että siitä oli valinnanvaraa! Järvinen, Rantanen ja Kuokkanen äänittivät kappaleet nopeasti ja mutkattomasti. J:llä oli lauluraitoja varten aikaa kymmenisen päivää, ja vaikka hän kärsi hieman kurkkukivusta, loppujen lopuksi kaikki sujui ongelmitta.
Myrskytuoja-albumi julkaistiin maaliskuussa 2008, ja se ampaisi suoraan Suomen albumilistan ykköseksi ja ylitti myynnin kultarajan. Kaverit olivat tavoitelleet näyttävää kultalevyä ja saavuttivat tavoitteensa loistavasti! Lisäksi yhtye oli ehdolla Radio Rock Finlandia -palkinnon saajaksi “Paras suomalainen metalliyhtye 2008”.
EUROVISION LAULUKILPAILU 2008
Teräsbetoni pyydettiin mukaan Suomen euroviisukarsintaan ja se voitti yleisöäänestyksen Myrskyntuoja-albumin ensimmäisellä singlellä Missä Miehet Ratsastaa. Missä Miehet Ratsastaa oli Suomen ensimmäinen suomeksi laulettu lauluesitys sitten vuoden 1998, joka osallistui Euroviisuihin.
Toukokuussa 2008 Teräsbetoni suuntasi Serbian Belgradiin edustamaan Suomea ESC-kilpailussa. Yhtye promootioi ja harjoitteli esitystä noin kahden viikon ajan. Samalla heillä oli mahdollisuus tutustua kaupunkiin, ihmisiin, kulttuuriin, juhliin ja tietysti olueen (kiitos Jelen Pivolle ja Laville!).
Teräsbetoni eteni semifinaalin kautta finaaliin sijalla 8. Bändi kuulosti todella hyvältä, show oli ilmiömäinen kaikkine valoineen ja pyroineen ja jätkät olivat aivan kuumia, näyttivät upeilta soturiasuissaan! On sanomattakin selvää, että pojat olivat selvästi pettyneitä finaalipaikkaansa, mutta se oli varmasti kokemus, jota he eivät unohda koskaan! Bändillä oli harvinainen tilaisuus esiintyä livenä yli 100 miljoonan ihmisen yleisölle! Kiitos kaikille, jotka antoivat pojille tukensa!
“MAAILMA TARVITSEE SANKAREITA” AND A BREAK
Viimeisimmän albuminsa jälkeen Teräsbetoni koki tarvitsevansa tauon, mutta siitä tuli odotettua pidempi Warner Musicin välisen kommunikaation puutteen vuoksi. Tilanteen nähdessään yhtye pyysi saada etsiä uuden levy-yhtiön ja lopulta sai luvan. Levy-yhtiöiden välisenä aikana kukaan ei kuitenkaan seisonut toimettomana, ja kun Teräsbetoni solmi sopimuksen Sakara Recordsin kanssa, heillä oli monta kappaletta valmiina äänitettäväksi.
Lokakuussa 2010 bändi julkaisi uuden singlen Maailma Tarvitsee Sankareita, jota seurasi pian toinen single Metalliolut, johon oli tehty oma musiikkivideo. Bändin neljäs albumi, jonka nimi oli myös Maailma Tarvitsee Sankareita ja jonka tuotti jälleen Hiili Hilesmaa, julkaistiin 24. lokakuuta ja sai hyvän vastaanoton hardcore-faneilta. Yhtye halusi albumin olevan kaikkea sitä, mitä heistä oli tullut ja enemmänkin. Niinpä he astuivat hieman kauemmas sotaisista jutuista ja ottivat askeleen lähemmäs todellisuutta, ja kappaleet olivat mielenkiintoisempia ja haastavampia, mutta silti helppoja kuunneltavia. Musiikki ja soundi olivat huipussaan tähän päivään asti
Teräsbetoni teki kiertueen seuraavana vuonna ja kesällä 2011, viimeisen Siilinjärven keikkansa jälkeen (joka oli huikea, btw!), he ilmoittivat pitkäaikaisesta tauosta.
Bändi oli tehnyt jo aiemmin muutaman briiffin, mutta tällä kertaa suunnitelmat seuraavasta vaiheesta tai tapahtumasta olivat takaraivossa. Siksi he päättivät tuppea pidemmäksi aikaa, eivätkä tee kiertueita eivätkä kirjoita uutta musiikkia.
TERÄSBETONI KATKAISEE HILJAISUUDEN 10-VUOTISJUHLANÄYTÖKSELLÄ
Tauosta ilmoittaessaan Teräsbetoni ei sulkenut pois mahdollisuutta kiivetä lavalle, jos tilanne tuntuisi sopivalta, ja jossain vaiheessa niin kävikin.
Kesällä 2013 bändi juhlistaisi 10-vuotisjuhlaansa, eikä parempi paikka siihen olisi ollut missään muualla kuin lavalla yleisön edessä. Taistelu tapahtuisi 26. heinäkuuta Down By The Laituri -festivaalilla Turussa, joka tuntui oikealta paikalta, sillä se on kaupunki, jossa bändi on käynyt usein alkuaikojensa jälkeen.
TAUKO JATKUU
10-vuotisjuhlakonsertti oli räjähtävä ja tuntui kuin mikään ei olisi muuttunut , mutta bändi tuntui edelleen epävarmalta siitä, mitä tehdä. Omien sanojensa mukaan he “eivät ole innokkaita päästämään kaikkea hyvää vielä menemään”, mutta he eivät myöskään “virtaa uutta kiertuetta tai albumia varten”. Siksi he päättivät jatkaa keskittymistä omiin projekteihinsa kuten tähänkin asti ja jatkaa taukoa tuntematta paineita siitä, mihin suuntaan lähteä. Silti sillä välin voi nousta tuoppi metalliolut ja nauttia neljästä tähän mennessä julkaistusta albumista: Metallitotuus, Vaadimme Metallia, Myrskyntuoja ja Maailma Tarvitsee Sankareita.
Teksti: Tuula Pesonen & muokannut anonymous